‘Wees mild tegen elkaar‘. Met die opdracht sloot politiek commentator Max van Weezel zijn meest recente en voorlopig laatste podcast af. Waardevolle woorden, zeker tegen een achtergrond van een land waarin het goed gaat met mij, maar slecht met ons. Online geldt dat misschien nog wel sterker dan op straat. Dus online is het belang van Van Weezels woorden misschien ook nog wel groter dan op straat.
Kliekjesvorming, kuddegedrag, verbale afrekeningen
Het is een kwaal waar docenten wel vaker last van hebben, vrees ik, maar ik ben al snel geneigd om situaties en ervaringen op mijn werk te betrekken. Op Facebook ben ik niet meer te vinden, nog wel op Twitter. Wat ik daar zie doet me regelmatig denken aan wat er soms in mijn klassen gebeurt. Kliekjesvorming, kuddegedrag, verbale afrekeningen. Het zijn allemaal dingen die me mateloos storen en die ik in het lokaal dan ook niet tolereer.
Een groot verschil met het beeld dat ik heb van hoe mensen akkefietjes online oplossen, is dat ik in beginsel altijd liefdevol probeer te zijn. Dat vereist enige training. Geduld, tact, en begrip. In mijn geval niet allemaal aangeboren kwaliteiten. Dus als die ene leerling uit die drukke brugklas er geslachtsdelen uit flapt en zijn klasgenoot ermee om de oren slaat, kan de reflexmatige reactie weinig liefdevol zijn. Weinig mild dus. Maar uiteindelijk is het vaak wel zo dat je oogst wat je zaait, dus heb ik vooral mezelf ermee als ik (gelijk) stevig uithaal.
Het klaslokaal als mini-samenleving
Een klas is wat dat betreft een mini-samenleving. Een gemeenschap. Daarom is docent zijn ook zo leerzaam voor de docent zelf. Elke keuze, elke beslissing, heeft zijn uitwerking op de groep. En de ene groep is de andere niet. Ik geef nu drie jaar les. In die drie jaar heb ik te maken gehad met 48 klassen. Ik kan je vertellen: de grap die in de ene klas tot een gezellige lachbui leidt, veroorzaakt in de andere klas een pandemonium. Als ik me niet door en door bewust ben van mijn omgeving (en dat ben ik soms niet) en mijn invloed daarop (en dat ben ik soms óók niet), zien mijn lessen er heel anders uit.
Wat heeft dit te maken met de stelling van het SCP dat ‘de Nederlander’ steeds minder tevreden is over Nederland (terwijl het met ‘de Nederlander’ zelf best prima gaat)?
We lijken in al onze drukte weleens te vergeten dat we er zelf ook nog bij zijn. Wil ik daarmee zeggen dat we klakkeloos akkoord moeten gaan met voorverpakt (en misplaatst) optimisme van premiers en reclamebureaus? Zeer zeker niet. De manier waarop de overheid met de publieke sector omspringt is in mijn ogen nog steeds verwerpelijk. Maar dat doet niets af van de waarde van ons wat bewuster zijn van onze omgeving en keuzes. En de invloed van onze keuzes op diezelfde omgeving.
Bewust
Dat zelf (leren) denken in mijn lessen een belangrijk uitgangspunt is, hoor je hier niet voor het eerst. Ook gaat het (mij) om (het kunnen) verbinden. Misschien wel juist omdat er in de ‘grotemensenwereld’ steeds meer afstand lijkt te komen. Ten slotte zou het in mijn ogen goed zijn als we mensen de ruimte geven om te leren van hun fouten: fouten zijn een essentieel onderdeel van het leren. Toch worden fouten vaak afgestraft.
Hier komen de woorden van Max van Weezel weer om de hoek kijken: laten we wat milder zijn voor elkaar. Dat mis ik te vaak in de bubbel(s) van het internet én in de grote boze buitenwereld. Wie zich blind staart op de pixels van het scherm, heeft geen oog voor de wereld om zich heen. Je mee laten voeren door de maalstroom van alledaagse routines en het economische verkeer levert niet altijd de beste kwaliteit van leven op. Altijd en overal maar boos over zijn, zet vaker niet dan wel zoden aan de dijk.
‘Wees mild tegen elkaar.’ Met die levenswijsheid besluit @maxnanet zijn voorlopig laatste bijdrage in politieke podcast Vullings en Van Weezel. #brokindekeel https://t.co/rRmoUayk1A
— Wim Eikelboom (@boomeik) March 22, 2019
Hier bewust(er) mee omgaan is niet altijd makkelijk. Is je bewust worden van een eventueel gebrek aan bewustzijn een reden voor somberheid? Laten we ook hier het advies van Van Weezel volgen: wees mild. Niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen jezelf. Uiteindelijk gaat het dan misschien niet alleen goed met ‘mij’, maar ook een beetje beter met ‘ons’.
Meer lezen over Mildheid naar jezelf en anderen? Kijk op Bol.com voor inspiratie.